Leefstijlcoaching

Eén op één coaching

De leefstijlcoach ondersteunt mensen om in hun dagelijks leven zelf betere keuzes te maken. Deze keuzes zijn gericht op de belangrijke onderdelen van een gezonde leefstijl: voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap. Het belangrijkste kenmerk van een leefstijlcoach is, dat zijn of haar aanpak coachen als grondslag heeft.

Een leefstijlcoach geeft je dus geen kant en klaar dieet om te volgen, maar gaat samen met jou kijken hoe je je leven op dit moment inricht en waar je daarin andere en gezondere keuzes zou kunnen maken. Die keuzes zullen altijd aansluiten bij jouw wensen en wat wel of niet kan. Het heeft namelijk helemaal geen zin om een plan te krijgen wat je helemaal niet kunt of wilt volgen. 

Het is dus vooral geen kant en klaar programma met een dieet. Het volgen van een dieet is namelijk tijdelijk van invloed op je lichaamssamenstelling. De nadelen van een dieet duren echter veel, veel langer. Op de lange termijn leer je je lijf dat hij het voedsel wat het binnenkrijgt beter kan sparen, want er komen regelmatig periodes aan dat het niet zo goed wordt gevoed en dan heeft het fijn nog wat extra’s in de reserve! Dit is het bekende jojo-effect waar we allemaal wel van gehoord hebben, maar wat je je lijf eigenlijk zelf zo hebt geleerd.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Een gecombineerde leefstijlinterventie is gericht op het verminderen van overgewicht en een gezondere leefstijl. Dit wordt aangepakt met een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering in groepsverband.

Per 1 januari 2019 zit de ‘erkende gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI) in de basisverzekering. Alle programma’s duren 2 jaar. Ze bestaan uit een basisprogramma en een onderhoudsfase. Het basisprogramma duurt 8 maanden. Daarin stel je doelen en werk je aan het veranderen van je voedingspatroon, beweegpatroon en gedrag. Dit gebeurt in individuele sessies en groepssessies. Hierna volgt een onderhoudsfase met regelmatige terugkom- of monitoringsmomenten. Je huisarts of medisch specialist verwijst je door voor een GLI. Je hoeft als je een GLI volgt geen eigen risico te betalen. Het is verstandig bij de zorgverzekering de voorwaarden voor de vergoeding na te gaan.

GLI is bedoeld voor volwassenen die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben, dat samenhangt met gewicht. Het gaat hier om:

  • Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met een grote buikomvang (vanaf 102 centimeter bij mannen en 88 centimeter bij vrouwen)
  • Personen met een BMI tussen de 25 en 30 met een normale buikomvang maar een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 (suikerziekte).
  • Personen met een BMI van meer dan 30

Aanvullende verzekering

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor vergoeding uit het basispakket? Je kunt ook vergoeding aanvragen vanuit de aanvullende verzekering. Hier vind een lijst met verzekeraars.

Je kunt het vergelijken met iemand met een modaal salaris; die kan ook niet 7 keer per jaar op vakantie. Zo is het ook met eten. Je kunt niet alles eten wat je wilt, maar met de juiste kennis kun je wel eten wat je lekker vindt.
× Chat via whatsapp!