aircraft-723900_1280De eerste vakantiefoto’s van zonnige oorden worden al weer gesignaleerd op Facebook. Het vakantieseizoen begint er weer aan te komen. Ieder jaar gaan ongeveer 8 miljoen mensen naar het buitenland op vakantie, een groot deel daarvan gaat met het vliegtuig. Heerlijk naar een fijne zon-zekere bestemming.

Maar heb je er ook zo’n hekel aan om met een verkoudheid op het strand te zitten? Veel mensen zeggen ‘verkouden te worden van de airco’, maar is dat wel zo? Misschien is het makkelijker om gezond en fit van je vakantie te genieten dan je dacht..

Binnenin je lichaam zit een verbazingwekkend beschermingsmechanisme wat we het immuunsysteem noemen. Het is ‘ontworpen’ om ons te verdedigen tegen miljarden bacteriën, virussen, gifstoffen en parasieten, die er naar snakken je lichaam in bezit te nemen. Je immuunsysteem werkt 24 uur per dag en op duizenden van elkaar verschillende manieren, maar toch doet het zijn werk grotendeels onopgemerkt. Wanneer je gestoken wordt door een mug krijg je bijvoorbeeld een rode, jeukende bult. Dit is je immuunsysteem dat zijn werk doet!

Een verkoudheid of griep is een zichtbaar teken dat het immuunsysteem even heeft gefaald een ziektekiem tegen te houden. Het feit dat je geneest van die verkoudheid of griep is een zichtbaar kenmerk van het feit dat je immuunsysteem in staat is geweest de binnendringer te verslaan. Als je immuunsysteem niets zou doen dan zou je nooit van een verkoudheid of griep af komen.

Een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem zijn je witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn cellen met een celkern die zich in het bloed bevinden. Het blijkt dat de witte bloedcellen uit een hele collectie verschillende cellen bestaan die samen in staat zijn bacteriën en virussen te vernietigen.

Voeding heeft een groot effect op je immuunsysteem. Het eten van veel fruit en groenten geven het een echte boost! Beiden zorgen dat je een grote hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt. Vitamine C is veruit een van de belangrijkste stoffen in je lichaam die je immuunsysteem bevorderen. Er is echter ook voedsel wat er voor zorgt dat je immuunsysteem minder goed zijn werk kan doen: suiker..

plane-691084_1280Suiker is een stof die remmend werkt op de activiteit van de witte bloedcellen. De activiteit van de witte bloedcellen kan zelfs halveren door het gebruik van suiker. Dit werkt heel direct. Suiker zorgt er (al vanaf 20 minuten na inname) tot zeker 4 uur na het eten er van voor dat je immuunsysteem verzwakt is.

Denk met deze wetenschap in je achterhoofd even aan al die mensen die bij jou in het vliegtuig zitten en dezelfde ‘oude’ gerecyclede lucht inademen voor zeg… een uur of 4 tot je op je bestemming bent? Dus denk even na voordat je tijdens de vlucht een frisdrank besteld, een blok Toblerone in je handbagage stopt of de kinderen rustig houdt http://acheterdufrance.com/ met een zak snoep.

Wil je zonder verkoudheid en topfit aankomen op je vakantiebestemming, neem dan 1 à 2 gram vitamine C voor het opstijgen. Drink onderweg voldoende water (geen suikerhoudende of light frisdrank) en vermijd onderweg alle snoep en andere zoetigheden.

Fijne vakantie alvast!

× Chat via whatsapp!