pannenkoek maleisie

In 2010 was ik (met toenmalige vriend) op vakantie in Maleisië en dankzij de uitbarsting van de vriendelijke vulkaan Eyjafjallajökull in IJsland mochten we daar bijna 4 weken verblijven. Het is een heerlijk land om naar toe te gaan en het eten is ook fantastisch. Veel verse ingrediënten en verse vis. Omdat we een lunch én een diner van rijstgerechten wel voldoende vonden voor één dag waren we voor het ontbijt op zoek naar iets anders. En dat vonden we in de vorm van heerlijke versgebakken pannenkoeken met honing. De Maleisische pannenkoek is heel dik en ‘gevuld’ met vers fruit zoals ananas of banaan.

Sindsdien heb ik diverse keren geprobeerd om deze pannenkoek na te maken, maar met ons traditionele Nederlandse pannenkoeken-recept is het toch niet zo lekker en wordt het vooral een kleffe, dikke hap waar je behoorlijk vol van zit. Niets zoals

in mijn herinnering..

Maar gelukkig is daar nu verandering in gekomen! Ik heb de code gekraakt tot het maken van heerlijk dikke, maar toch luchtige, pannenkoeken. Geen idee of dit het echte Maleise recept is of dat het nu American Pancakes zijn geworden, maar lekker zijn ze in ieder geval wel. Je kunt er voor kiezen om één grote te maken, maar ik heb er kleinere van gemaakt. Maar net waar je zin in hebt.

Ingrediënten (voor 2 à 3 personen):

  • 115 gram volkoren speltmeel (je kunt ook tarwe of een ander meel gebruiken, maar dat eet ik zelf niet zo vaak)
  • 3 eieren
  • 2 dl karnemelk
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • kokosvet om in te bakken
  • (als je ze iets zoet wilt maken kun je bijvoorbeeld een paar druppels Stevia toevoegen)

f8d85b48-2f5b-496f-bc42-b39985c519ba En dan nu de truc: gebruik twee kommen en scheidt de eieren. Klop de eiwitten stijf in de ene kom en mix in de andere kom de overige ingrediënten door elkaar. Voeg op het laatst de eiwitten toe aan de andere ingrediënten en roer dit door elkaar (niet met de mixer!).

Dit is een fantastisch klusje voor kinderen, terwijl jij een koekenpan op het vuur zet..

343f1ed4-7897-41e5-91be-3b21976aa85f3b3561cd-4ecc-4b77-840c-7243c8f0c624Doe het kokosvet in een warme pan en wacht tot het gesmolten is. Net als met gewone pannenkoeken is het een beetje zoeken naar de juiste temperatuur, maar beter wat langer op een lager vuur dan snel proberen te bakken.

Maak kleine hoopjes in de pan en leg de ingrediënten er op waar jij zin in hebt: ananas, banaan, chocolade (meer dan 72% cacao), 0867487f-5f47-4a28-8dff-d824188de97e 092113c4-62d2-4506-ab8a-b6d8dae41576rozijnen (die hadden wij), bosbessen, bramen, frambozen.. Als je meer zin hebt in hartig kun je ook iets hartigs toevoegen.

Draai ze om als de bovenkant wat ‘mat’ begint te worden en de onderkant lichtbruin is. Bak ze vervolgens tot je ze bruin genoeg vindt en je hebt heerlijke luchtige pancakes. Doe er een beetje honing overheen of gewoon helemaal niets (maar vooral geen suiker of pannenkoekenstroop..!)

Deze heerlijke pannenkoeken doen het ook goed in de broodtrommel naar school of het werk! Zowel warm als koud zijn ze heerlijk en de mogelijkheden in variaties en smaken is echt eindeloos.

Eet smakelijk!

× Chat via whatsapp!