Opvoeden en keuzes maken.

067Omdat voeding en gezond eten mijn beroep is tegenwoordig, krijg ik regelmatig te maken met vooroordelen over mijn opvoeding. Dit klinkt gek, maar ik zal het proberen uit te leggen.

Als moeder van een 3-jarige dochter en iemand die tevens gezond eten (en leven) promoot, denken mensen al gauw dat ik mijn kind niets dan groenten en fruit geef en haar verder alles verbiedt. Dit doet mij denken aan de documentaire ‘Rauw’ die in het verleden op tv uitgezonden is. Hierin geeft een moeder haar zoon uitsluitend rauwe voeding, met het gevolg dat deze jongen ondervoed is en een groeiachterstand heeft (Voor wie deze documentaire heeft gemist, die kun je hier bekijken). Ik vond deze documentaire zeer schokkend, maar zag ook echt wel de goede bedoelingen van de moeder in. Dat ze hierin was doorgeslagen en dat helaas zelf niet zag, is een andere kant van dit verhaal.

Op momenten dat ik deze verhalen over mijzelf hoor, voel ik me in eerste instantie altijd geroepen om mezelf te verdedigen over de keuzes die ik maak. Daarna vraag ik me dan direct af of ik dat ook echt moet doen. Mijn dochter eet ook echt weleens snoep of chocolade en daarnaast eet ze ook gewoon hazelnootpasta of hagelslag op haar boterhammen. Maar daar gaat het helemaal niet om. Ik wil haar graag leren om gezond te eten en verantwoorde keuzes te maken. Ik wil dat ze weet waarvoor voedsel dient en dat het bedoelt is om zowel haar lichaam te voeden als om van te genieten. En dat je die twee heel goed kunt combineren.

Want het is toch te gek voor woorden dat we tegenwoordig denken dat we moeten kiezen? Óf gezond óf genieten? Dat lijkt mij een vreemde keuze en ook helemaal niet juist. Gezonde keuzes zijn echt ontzettend lekker! Het is een kwestie van keuzes maken, zoals met alle dingen in het leven. Als je een modaal inkomen hebt, kun je ook niet én 3 weken op vakantie naar de Malediven én een nieuwe auto én dan ook nog in de winter op wintersport. Waarom denken we dan wel dat we én alles kunnen eten wat we maar in de winkel kunnen vinden én gezond (en slank) kunnen blijven? Het is nou eenmaal een kwestie van keuzes maken. En dat betekent dat we opnieuw moeten leren omgaan met eten.

Ik zou het daarom fantastisch vinden als onze kinderen dit gewoon van kleins af aan leren. Dat ze later niet het gevecht met hun gewicht aan hoeven te gaan zoals wij vaak wel gewend zijn. Dat ze weten hoe ze gezonde en verantwoorde keuzes kunnen maken én kunnen genieten van eten?

Daarom ben ik trots op mijn opvoeding, maar denk ik zeker niet dat ik het beter doe dan een ander. Ik weet dat ík het beste doe wat in míjn vermogen ligt om mijn dochter het juiste mee te geven en ik ga er van uit dat alle ouders dat doen. We willen toch allemaal het beste voor onze kinderen?

Laten we niet oordelen over elkaar, maar elkaar helpen waar mogelijk. Ik word er blij van als ik mijn dochter hoor uitleggen aan haar knuffel dat ‘ie gezond moet eten omdat je daar van groeit en dat je lijf poep maakt van alles wat ‘ie niet kan gebruiken om te groeien. En dat ze daarom groot en sterk wordt. Een andere moeder zal weer blij worden van iets heel anders. Zo maken we allemaal onze eigen keuzes en laten we elkaar daarom juist respecteren in plaats van veroordelen.

Ik hoop dat je een fijne dag hebt!

× Chat via whatsapp!