lijnzaadIk probeer de laatste tijd wat minder tarwe te eten. Ik lees veel boeken en artikelen over eten en wat dat met je lijf doet en recent komt ik toch steeds vaker tegen dat de tarwe die we momenteel eten niet echt goed samenwerkt met ons eigen lichaam. Dit kun je ook merken aan je eigen lijf.. Soms voel je je wat sloom of suf na het eten van bijvoorbeeld pasta of brood, je darmen borrelen na de lunch of de kilo’s lijken maar aan je vast te blijven plakken..

Dit kun je al voor een deel verhelpen door voor de volkoren varianten te kiezen: volkoren pasta, volkoren brood en zilvervliesrijst. Nu is dit sowieso al een heel verstandige keuze omdat je lijf (vooral je darm) daar echt een stuk vrolijker van wordt, maar ik besloot het nog een stapje verder te nemen het graan tarwe in het geheel weg te laten. Ik kies nu dus voornamelijk voor rogge of spelt als brood (of cracker) bij de lunch en ik moet zeggen dat ik me er echt prima bij voel. Omdat rogge en spelt veel meer vullen heb ik zelfs helemaal geen behoefte aan een tussendoortje ’s middags.

Nu kwam ik in het boek ‘Broodbuik’ van William Davis een recept tegen voor lijnzaadwraps. Echt, ik stond in eerste instantie ook niet direct te springen, maar omdat ik toch wel wat variatie wil en lijnzaad behoorlijk gezond is (daarover zo meer), besloot ik het recept toch eens te proberen en ziehier het resultaat!

Lijnzaad zijn kleine zaadjes met een nootachtige, enigszins bittere smaak. Volgens sommigen is het echt een superfood: ze zitten vol met alfa-linoleenzuur, een Omega-3 vetzuur. Die zijn belangrijk voor hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium. Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Ook zou lijnzaad een reinigende http://www.cialisgeneriquefr24.com/prix-du-cialis-original-en-france/ werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel. Of dat allemaal nog niet genoeg is bevatten ze ook nog polyfenolen en die zijn weer rijk aan antioxidanten! De vezels in lijnzaad zorgen er daarnaast ook voor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed, waardoor er minder bloedsuikerschommelingen zijn. Kortom, dat zijn wel erg veel voordelen om te negeren en de moeite van het proberen waard dacht ik zo..

(voordat je helemaal los gaat met deze zaadjes: pas op dat je niet te veel eet op een dag. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen,

het lichaam kan deze cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide. Tussen de 15 en 45 gram per dag kan geen kwaad)

Aan de slag dus met het recept. Het nadeel van het recept in het boek van dokter Davis is dat hij deze wraps bereid in de magnetron. Omdat ik daar nou eenmaal geen fan van ben en dit apparaat het liefst zo min mogelijk gebruik, heb ik het een beetje aangepast en gewoon in een koekenpan bereid. En dat gaat ook prima!

Nodig voor 1 wrap:

  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 1/4 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • snufje zout
  • 1 eetlepel (kokos)olie, gesmolten
  • 1 groot (biologisch) ei
  • 1 eetlepel water

lijnzaadwraps1

Meng al deze ingrediënten in een klein kommetje en zet ondertussen een koekenpan op een laag vuur met cialis achat forum een klein beetje (kokos)olie er in.lijnzaadwraps2

Als de kokosolie in de pan warm is, giet je het mengsel in de pan en beweeg de pan heen en weer zodat het over de gehele pan verspreid is, net zoals je pannenkoeken bakt. Laat het dan op een laag vuur staan, net zo lang totdat alles gestold is. Je hoeft het niet om te draaien, gewoon het vuur uitzetten zodra je denkt dat je met een spatel de wrap uit de pan kunt halen. lijnzaadwraps3

Even af laten koelen op een bord en beleggen met waar jij op dat moment zin in hebt. Alhoewel, ik zou er geen hagelslag op doen.. 🙂 Ik heb de mijne belegd met zelfgemaakte mayonaise, een halve avocado en een gekookt eitje, maar je kunt natuurlijk alles kiezen wat je wilt.

Eet smakelijk!

 

 

× Chat via whatsapp!