Eindelijk.. de zon! Veilige zonbescherming.

swim-338747_1280Eindelijk, de zon!

We hebben er lang naar uit gekeken, maar de lente lijkt nu toch echt te zijn begonnen. De zon schijnt: de terrassen zitten weer vol, de was hangt buiten, overal zie je hardlopers en buitenspelende kinderen. De eerste reclames voor zon-bescherming verschijnen al weer, iedereen is er weer klaar voor. Toch?

Wat weten we eigenlijk van de zon en wat zijn de effecten op je lichaam nu écht? Al jaren worden we gewaarschuwd tegen de slechte effecten van zonlicht op je huid, maar zijn alle spullen die we er daarom op smeren eigenlijk wél goed voor onze huid en ons lichaam?

Wat doet de zon eigenlijk voor ons?

We kunnen niet zonder zonlicht, omdat het lichaam de zon nodig heeft om vitamine D aan te maken. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en beschermt ons tegen hart- en vaatziekten, zwakke botten, multiple sclerosis, depressies en sommige vormen van kanker. Toch kan zonlicht ook gevaarlijk zijn, want als je te lang onbeschermd gaat zonnen raakt je huid verbrand. Dit is niet meer dan een ontstekingsreactie van de huid, omdat het een overdosis aan UV-stralen heeft gekregen. De huid ziet er in dat geval rood uit en voelt warm aan, en als je een door de zon verbrande huid aanraakt kan dat erg pijnlijk zijn. Een milde huidverbranding geneest binnen een paar dagen, maar mensen met een ernstig verbrande huid kunnen er heel ziek van worden.

Veelvuldige blootstelling aan UV-straling is de belangrijkste oorzaak van huidtumoren. Gelukkig zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker niet kwaadaardig, dat wil zeggen dat de kans dat je hierdoor sterft vrijwel nihil is. Toch is het zorgwekkend dat het aantal mensen dat plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom krijgt (de niet-kwaadaardige soorten huidkanker) de laatste decennia sterk is toegenomen.

Zonnebrandproducten met natuurlijke ingrediënten

In veel cosmetische producten, zoals onder andere zonnebrandproducten, zijn parabenen en nanodeeltjes verwerkt zijn. Dit zijn productverbeteraars die toegevoegd worden aan producten om ze langer

houdbaar te maken of bijvoorbeeld te zorgen dat een zonnebrandproduct geen ‘witte waas’ veroorzaakt. Er is veel ophef over het effect van deze toevoegingen op de gezondheid. Onze huid absorbeert deze chemische toevoegingen en hierdoor ontstaan in het lichaam ‘vrije radicalen’ die niet echt het beste met ons voor hebben doordat ze het risico op huidkanker verhogen. Het is verstandig om te kiezen voor een zonbescherming zonder deze productverbeteraars en met zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Ik heb er hieronder een paar op een rijtje gezet:

Lovea BIO

loveaMijn persoonlijke favoriet: de producten van LOVEA BIO. Ze bevatten uitsluitend natuurlijke, minerale filters en dito verzorgende ingrediënten. Alle formules zijn bovendien vrij van parabenen, phenoxyethanol, genetische gemodificeerde organismen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en synthetische parfums. Deze natuurlijke, minerale producten ter bescherming tegen UV- straling staan garant voor veilig en gezond bruinen en genieten van alle goede eigenschappen van de zon! Ze ruiken ook echt heel erg lekker..

 

Australian Gold

australian goldAustralian Gold Outdoor zonneproducten zijn 100% parabenen vrij en er worden geen nano-ingrediënten in de formules gebruikt. Daarnaast zijn de producten verrijkt met verzorgende werkzame stoffen als olijfolie, aloë vera, groene-thee extract, Australische tea tree olie en vitamine E. Natuurlijk kun je van Australian Gold verder hetzelfde verwachten als van je vertrouwde zonnebrandproducten: een veilige zonbescherming die zweet- en waterproof is.

 

Dus als je van je huidje houdt kun je het beste regelmatig smeren met verantwoorde producten, natuurlijk tussen 12.00 en 15.00 zoveel mogelijk uit de zon blijven en als je denkt dat je een beetje verbrand raakt, ga je in de schaduw zitten, sla je een sjaal om of zet je die hippe zonnehoed op. Veel beter dan een kreeftenkleur en huidschade aan het einde van de dag.

× Chat via whatsapp!