recept voor gezonde(re) Twix

recept voor gezonde(re) Twix

7369f331-eb71-4f67-960a-730aef881a2dSoms heb je nu eenmaal zin  in iets heel erg lekkers, bijvoorbeeld een Twix-reep. Iedereen kent ze wel: zo’n lekker koekje met een laag karamel en omhult met heerlijke chocolade..

Het nadeel van de Twix-reep is echter dat ‘ie boordevol in een fabriek gefabriceerde geraffineerde suikers zit en dat is nou net weer niet wat een tussendoortje echt goed voor je maakt. Het enige waar dit voor zorgt is dat je na het eten hiervan nóg meer zin in suiker hebt en er dus hoogstwaarschijnlijk een

zoet drankje achteraan gooit.

Dat kan natuurlijk anders! En als het kan, dan doen we het ook. Hoe leuk is het om je eigen Twix te maken. Het recept is echt ontzettend simpel en het is verrukkelijk. Zo veel lekkerder dan zo’n reep uit de winkel!!

Benodigdheden:

  • 100 gram volkoren speltmeel
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • 200 gram Medjool dadels
  • 100 gram pure chocolade (in ieder geval meer dan 72% cacao, ik gebruik Vivani 92% omdat dit gemaakt is met rietsuiker en niet met geraffineerde suikers)
  • 1 el roomboter
  • 2 el

    room

  • 100 gram gesmolten kokosolie (60 gram voor de koek, 40 gram voor de ‘karamel’)

d13ca5cc-0e88-4165-86c8-a2bc513291acVerwarm de oven voor op 175 graden. Neem een kleine ovenschaal (ik heb er één gebruikt van ongeveer 20 x 12 cm) en bekleed deze met bakpapier.

Meng in een kom de speltmeel, de kokosbloesemsuiker, de wijnsteenbakpoeder en het zout met 60 gram gesmolten kokosolie. Dit moet een gladde massa worden. Doe dit in de ovenschaal, verspreid dit gelijkmatig over de schaal en druk het aan.

Zet het 12 – 15 minuten in de oven. Als je het uit de oven haalt is het nog zacht, maar je moet het volledig laten afkoelen in de koelkast.

d8681838-d214-4af7-8cb4-96898a50392aPureer de Medjool dadels* samen met de overige 40 gram gesmolten kokosolie. Hoe fijner je dit maakt, hoe ‘gladder’ je de karamellaag maakt.

*Medjool dadels hebben een dikke, maar zachtere textuur dan andere dadels. De sma580b9023-4986-4c48-9b72-6a6fd08d1aecak is erg zoet en is te vergelijken met honing. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Marokko. Ze zijn gewoon in de supermarkt te koop, bij de gedroogde vruchten.

Verdeel deze puree over de inmiddels koude koeklaag in de ovenschaal en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is.

fa2eb91d-7aa4-45d0-831d-c57f60d42ebbDoe nu in een steelpannetje de chocolade, de room en de roomboter en smelt dit voorzichtig terwijl je roert. Zorg dat je het niet te veel verhit, dan gaat het schiften. Blijven roeren tot het gesmolten is en dan giet je dit ook over de karamellaag in de ovenschaal.

Het enige nadeel is nu nog https://www.acheterviagrafr24.com/a-quoi-sert-le-viagra/ dat je het een uurtje moet laten harden in de koelkast voordat je het kunt snijden. Ikzelf heb er 9 repen van gesneden die ik weer in tweeën heb gesneden. Zo krijg je mooie ‘hapklare’ kindersnacks (ongeveer 25 gram per stuk).

In de originele Twix (ook 25 gram) zit 12,2 gram geraffineerde suiker en geen vezels. In je zojuist zelfgemaakte reep zit slechts 2,2 gram natuurlijke kokosbloesemsuiker én vezels omdat je volkoren speltmeel hebt gebruikt.

Geniet dus maar lekker van deze heerlijke reep!

PS: als je zin hebt om door de karamellaag bijvoorbeeld pinda’s te doen, maak je een soort eigen Snickers..